Informacije Aktuelnosti

Decenija članstva Bugarske i Rumunije u EU

01. februar 2017. | Beograd

Decenija članstva Bugarske i Rumunije u EU

Ambasade Bugarske i Rumunije u Srbiji obeležile su juče svečanim prijemom 10. godišnjicu članstva te dve zemlje u Evropskoj uniji, na kojem su predstavljene prednosti, ali i izazovi procesa pristupanja Uniji.

Svečanom prijemu, koji je u saradnji sa Delegacijom EU održan u Ambasadi Bugarske u Beogradu, prisustvovale su ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević.

Jadranka Joksimović je čestitala Rumuniji i Bugarskoj na jubileju, odnosno 10. godišnjici članstva u EU, dodajući da „mi kao dobre komšije smatramo“ da je to dobro i za Srbiju, i „nešto što može da doprinosi boljoj ekonomiji, političkim odnosima u regionu i jednom važnijem odnosu koji bi cela EU trebalo da ima prema jugoistočnoj Evropi“.Kako je navela, koncept EU ne bi bio potpun bez jugoistočne Evrope.

Joksimović je rekla i da ekonomski i politički okvir EU daje stabilnost i sigurnost, a da sam proces reformi ne prestaje onog trenutka kada država postane članica. Ona je izrazila divljenje ambasadorki Rumunije zbog načina na koji čuva rumunsku tradiciju svaki put kada se pojavi u odeći koja podseća na rumunsku tradicionalnu nošnju, rekavši da je to dokaz i Srbiji da se nacionalni identitet ne gubi zbog članstva u EU, već, kako je navela, da se stalno doprinosti raznolikosti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da Bugarska i Rumunija daju „ogroman doprinos projektu Evropske unije“ i da se ukupna trgovinska razmena te dve zemlje sa drugim državama članicama u proteklih deset godina udvostručila.

„U okolnostima političke nesigurnosti sa kojom smo suočeni u Evropi, a i drugde, treba da se podsetimo na transformacijske moći EU, a vaša desetogodišnjica je prava prilika za to“, rekao je on.

Devenport je rekao da Bugarska i Rumunija snažno podržavaju proces proširenja, koji uključuje i Srbiju, dodajući da su te aktivno uključene u programe prekogranične saradnje koje finansira EU, a koji „združuju i približavaju zajednice triju zemalja“.

Ambasador Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov izjavio je da je pridruživanje EU njegovoj zemlji omogućilo da postane deo najvećeg trgovačkog bloka na svetu  -  jedinstvenog tržišta sa 500 miliona evropskih građana, a da su stabilnost i sigurnost propisa i standarda Unije stvorili povoljne uslove za povećanje stranih investicija u bugarsku privredu.

Ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa kazala je da je Rumunija članstvom u EU i početkom aktivnog učešća u procesu donošenja odluka u Evropi obeležila „konačni i trajni povratak domokratskim vrednostima posle višedecenijskog mraka komunizma i diktature“.

Prijem je počeo evropskom himnom „Oda radosti“, uz prisustvo brojnih predstavnika diplomatskog kora, a time je obeležen i početak niza zajedničkih događaja i debata koje će tokom ove godine organizovati ambasade Bugarske i Rumunije u celoj Srbiji kako bi obeležile 10. godišnjicu.

Bugarska i Rumunija su 1. januara 2007. postale 26. i 27. članica Evropske unije.

 

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: