Pokrenuta javna rasprava o Izveštajuo strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

30. septembar 2015. |

Na predlog Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014 – 2020, pokrenuta je javna rasprava u vezi sa dopunama i izmenama dokumenta Izveštaj o strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

Javna rasprava o ovom dokumentu vodiće se u periodu od 28. septembra do 28. oktobra 2015. Napominjemo da dokument nije preveden na srpski i da je dostupan samo na engleskom, kao zvaničnom jeziku Programa.

U procesu pripreme programa prekogranične saradnje EU za period 2014 – 2020, Evropska komisija je u septembru dostavila zvanične komentare na dokument Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014-2020. godine. U skladu sa komentarima, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine koji je urađen u martu 2015. godine,stavlja se na uvid javnosti da bi se kroz proces javne rasprave osigurala transparentnost procesa odlučivanja, a u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu („Sl. glasnik RS“, br. 135/2004 i 88/2010).

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici relevantnih državnih organa i nevladinog sektora, stručna i druga zainteresovanalica.

Komentare o dokumentu možete poslati na sledeće e-adrese: kginic@mei.gov.rs i idavidovic@mei.gov.rs, zaključno sa 28.oktobrom 2015. godine.

Tačan datum i mesto održavanja javnih rasprava biće objavljeni naknadno.

Javna rasprava postavljena je i na portalu eUprave, na linku.

Dokumenta:

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine (na engleskom jeziku).

Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine.

Netehnički pregled strateške procene uticaja na životnu sredinu.

J. Joksimović i Crnadak: Stabilan region – odgovornost svih

15. decembar 2017. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom o bilateralnim odnosima dve države, pristupanju Srbije EU, saradnji dve države u procesu evropskih integracija, situaciji u regionu i drugim temama.

Brzina je solidna, ali ne zavisi sve od nas

14. decembar 2017. | Beograd

Srbija je u ponedeljak otvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović za Novi magazin govori o tempu pristupanja i zadacima koji su pred Srbijom.

Uključenje rodnih pitanja u pripremu IPA programa i projekata

14. decembar 2017. | Aranđelovac

Ministarstvo za evropske integracije i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN WOMEN otvorili su danas u Aranđelovcu  radionicu pod nazivom Rodna ravnopravnost u procesu programiranja i praćenja sprovođenja IPA u Srbiji - revizija nacrta logika intervencije pripremljenih u okviru godišnjeg procesa programiranja IPA.

J. Joksimović: Još dva poglavlja - važan korak na putu evrointegracija

11. decembar 2017. | Brisel

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Briselu da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja - 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija. 

To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u EU, poručila je Joksimović.
„Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno 12 otvorenih poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže“, naglasila je Joksimović u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

J. Joksimović: Otvaranje poglavlja - poruka da je Srbija stabilna

11. decembar 2017. | Brisel

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras u Briselu da je otvaranje dva nova poglavlja pozitivna vest, iako do kraja nismo zadovoljni jer smo bili spremni za otvaranje najmanje tri poglavlja.

Joksimovićeva je navela da se otvaranjem poglavlja šalje poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju, uz nadu da zemlja mora i može brže da napreduje na putu evrointegracija.

J. Joksimović i Fabrici otvorili izložbu „Primenjena nostalgija“

07. decembar 2017. | Beograd

U Galeriji Narodne banke Srbije danas je otvorena izložba „Primenjena nostalgija“, na kojoj su prikazane fotografije Beograda i Talina, glavnog grada Estonije, države koja predsedava Evropskoj uniji do kraja godine.

J. Joksimović: Očekivali smo više, dva poglavlja postala uobičajena dinamika

07. decembar 2017. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija očekivala i bila spremna da otvori tri poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, te da smatra da bi to bilo fer.

Kako je dodala, i dva poglavlja već su postala uobičajena dinamika, kada je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima EU i Srbije.

Ministar je istakla da je Srbija temeljila svoja očekivanja, pre svega, na pozitivnim porukama koje su stizale iz EU - od predsednika EK Žan Klod Junkera, koji je, kaže, jasno označio Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike procesa i založio se za brže otvaranje poglavlja, i od Federike Mogerini koja je iznela stav da je Srbija ostvarila ekstremno dobar napredak na polju reformi i integracija.

Odluka EU: Sa Srbijom se otvaraju poglavlja 6 i 30

06. decembar 2017. | Beograd

EU je formalno donela odluku o otvaranju poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom. Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

J. Joksimović: Bilo bi fer da smo otvorili tri poglavlja

06. decembar 2017. | Beograd

Bili smo spremni za otvaranje najmanje tri poglavlja i smatram da bi to bilo fer - poručuje u intervjuu za „Politiku" ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović. Povodom jučerašnje vesti da će našoj zemlji u pregovorima sa EU 11. decembra biti otvorena dva, a ne tri poglavlja, naša sagovornica ističe:

- Važno je da nema zastoja u dinamici pregovaračkog procesa, za koji i dalje verujem da može i mora da bude brz. Nadam se i verujem da ovo nije usporavanje Srbije na evropskom putu, jer to neće doprineti proevropskom entuzijazmu - naglašava ministar za evropske integracije. 

Kaže da je do sada uvek davala realne procene i nikada nije podizala „očekivanja javnosti i naših građana u pogledu pregovora".

- Imajući u vidu najavu predsednika Junkera o ubrzanju procesa proširenja, nedavnu izjavu visoke predstavnice Mogerini o ekstremnom napretku Srbije i stavove pojedinačnih država članica da Srbija treba da otvori sva poglavlja za koja je spremna, bilo je normalno očekivati otvaranje tri poglavlja - navodi Jadranka Joksimović.

Seminar „Zaštita podataka u EU“ otvoren u Ministarstvu za evropske integracije

05. decembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Evropskim institutom za državnu upravu - EIPA Luksemburg, i uz tehničku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Luksemburga, organizuje danas seminar „Zaštita podataka u EU“.

TAEKS Ekspertska misija: Specijalni zajednički istražni timovi u okviru carine, 4-6. decembar. Korisnik - Uprava carina

04. decembar 2017. |

TAEKS Ekspertska misija: Specijalni zajednički istražni timovi u okviru carine, 4-6. decembar.

Korisnik - Uprava carina

TAEKS Ekspertska misija: Praktični aspekti procene bioekvivalencije, 4-7. decembar. Korisnik - Ministarstvo zdravlja i Agencija za lekove i medicinska sredstva

04. decembar 2017. |

TAEKS Ekspertska misija: Praktični aspekti procene bioekvivalencije, 4-7. decembar.
Korisnik - Ministarstvo zdravlja i  Agencija za lekove i medicinska sredstva

J. Joksimović: Uposliti politiku proširenja, da ne ode u penziju

04. decembar 2017. | Budimpešta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da politika proširenja Evropske unije „neće otići u penziju“ ocenjujući da su zemlje Višegradske grupe (V4) na sastanku u Budimpešti pokazale da „razumeju da je proces proširenja jedna od vitalnih i važnih politika EU“.

J. Joksimović: Odgovorna migrantska politika prema građanima i EU

04. decembar 2017. | Budimpešta

Srbija se, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, od početka i tokom migrantske krize, suočila sa velikim problemima i podnela veliki teret - više od 1,2 miliona ljudi koji su prošli kroz nju, iz neke od zemalja Evropske unije ka drugim zemljama Evropske unije, ali se, kao tranzitna zemlja, zaista trudila da se postavi na maksimalno human, ali i odgovoran način i prema evropskim, ali i prema interesima njenih građana, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Poštovani smo zbog reformi i politike regionalne stabilnosti

04. decembar 2017. | Budimpešta

Srbija nastavlja svoju politiku evropskog puta i regionalne stabilnosti, a važno je da je Višegradska grupa to prepoznala i da postoji dosta prostora za dalje unapređenje saradnje između naših država, i bilateralno i u okviru platforme te grupe, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastali su se sa omladinom Evropske narodne partije (YEPP)

01. decembar 2017. | Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastali su se sa omladinom Evropske narodne partije (YEPP)

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

01. decembar 2017. | Beograd

Suština ovog projekta je unapređenje i jačanje administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje kao važnog katalizatora u procesu evropske integracije, izjavila je državni sekretar Ministarstva za evropske integracije Anja Rović dodajući da će polaznici osim četiri nedelje u Parizu i Brižu, ići i na razmenu u regionu na proleće iduće godine.

J. Joksimović i Bakota: Bilateralna pitanja rešavati odgovornim dijalogom

01. decembar 2017. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske Gordanom Bakotom da su odnosi dve zemlje važni zbog regionalne stabilnosti i poručila da otvorena pitanja treba rešavati odgovornim dijalogom.

Sastanak J. Joksimović, Antića i Maternove

30. novembar 2017. | Beograd

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarali su sa zamenikom direktora Direktorata za proširenje EU Katarinom Maternovom, predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija i partnerima o planovima za buduću saradnju u oblasti energetske efikasnosti i realizaciju projekata kroz saradnju sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama.

Španija se nada da će Srbija uskoro postati član EU

30. novembar 2017. | Beograd

Španija će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu evropskih integracija, izjavio je danas državni sekretar za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Horhe Toledo, posle sastanka sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, i izrazio nadu da će Srbija uskoro postati članica Evropske unije.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: