Pokrenuta javna rasprava o Izveštajuo strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

30. septembar 2015. |

Na predlog Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014 – 2020, pokrenuta je javna rasprava u vezi sa dopunama i izmenama dokumenta Izveštaj o strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

Javna rasprava o ovom dokumentu vodiće se u periodu od 28. septembra do 28. oktobra 2015. Napominjemo da dokument nije preveden na srpski i da je dostupan samo na engleskom, kao zvaničnom jeziku Programa.

U procesu pripreme programa prekogranične saradnje EU za period 2014 – 2020, Evropska komisija je u septembru dostavila zvanične komentare na dokument Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014-2020. godine. U skladu sa komentarima, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine koji je urađen u martu 2015. godine,stavlja se na uvid javnosti da bi se kroz proces javne rasprave osigurala transparentnost procesa odlučivanja, a u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu („Sl. glasnik RS“, br. 135/2004 i 88/2010).

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici relevantnih državnih organa i nevladinog sektora, stručna i druga zainteresovanalica.

Komentare o dokumentu možete poslati na sledeće e-adrese: kginic@seio.gov.rs i idavidovic@seio.gov.rs, zaključno sa 28.oktobrom 2015. godine.

Tačan datum i mesto održavanja javnih rasprava biće objavljeni naknadno.

Javna rasprava postavljena je i na portalu eUprave, na linku.

Dokumenta:

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine (na engleskom jeziku).

Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine.

Netehnički pregled strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Objavljeni rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji

23. maj 2017. | Beograd

Na konkursu za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji koji je Kancelarija za evropske integracije raspisala u februaru, kao najbolja ocenjena su tri rada:

  1. Proces usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije: sa kojim izazovima se RS suočava? (Prvorangirani)
  2. Religija kao integrativni činilac evropskog identiteta: ideja, pravna podloga i savremeni izazovi (Drugorangirani)
  3. Evropska unija u dve brzine i potencijalne implikacije na evropski put Srbije? (Trećerangirani)

Poziv za prikupljanje predloga projekata od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu Otvoreni poziv: Jačanje EU integracije u Srbiji i Crnoj Gori

15. maj 2017. |

Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu je pokrenula Poziv za prikupljanje predloga projekata u okviru programa bilateralne saradnje sa Republikom Srbijom. Za ovaj i buduće pozive Ambasada Norveške će imati ukupnu odgovornost za planiranje, sprovođenje i praćenje programa, ocenjivanje predloga i pružanje informacija potencijalnim korisnicima u vezi pripreme projekata, kao i dati konačno odobrenje za projektnu podršku i potpisivati sporazume sa svakim od projektnih partnera.

Taeks seminar

15. maj 2017. |

Taeks ekspertska misija "Tehnike za otkrivanje bakterija u biljkama", 15-19. maj. Organizator: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Odobreno 13 projekata u kojima učestvuju institicije iz Srbije u okviru Intereg transnacionalnog programa ADRION

12. maj 2017. | Janjina, Grčka

Dana 11. maja u Janjini, Grčka, održan je Drugi forum Strategije Evropske unije za Jadransko - jonski region na kojem su učestvovali visoki zvaničnici svih zemalja učesnika inicijative - Grčka, Italija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija i Hrvatska. U okviru ovog događaja organizovan je i Nadzorni odbor Intereg transnacionalnog programa za Jadransko - jonski region ADRION na kojem je odobreno 13 projekata u kojima učestvuju institicije iz Srbije.

Dan Evrope ove godine obeležen u Beogradu i Zrenjaninu

09. maj 2017. | Beograd, Zrenjanin

Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije  obeležila je ove godine 9. maj, Dan Evrope nizom aktivnosti u Beogradu i Zrenjaninu.  Na javnom času posvećenom Evropskoj uniji, održanom na inicijativu Kancelarije, učenici Saobraćajno - tehničke škole u Zemunu predstavili su danas šta znaju o Evropi, njenoj istoriji, kulturi, tradiciji, učestvovali u kvizu znanje  i osvojili karte za pozorište, školski materijal, ulaznice za interaktivne društvene igre i druge prigodne poklone.

Ministar Joksimović: U „non pejperu“ naši stavovi, a ne zahtevi

05. maj 2017. | Beograd

Ministar zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da „non pejper“, papir u formi nezvaničnog dokumenta, koji je podeljen ambasadorima zemalja članica EU, ne sadrži nikakve zahteve, već stavove i očekivanja Srbije u vezi sa razvojem situacije u regionu.

Američka vlada obezbedila 9 miliona dolara za jačanje privrede i unapređenje rada institucija u Srbiji

28. april 2017. | Beograd

Jadranka Joksimović, ministar zadužen za evropske integracije i Aza El-Abd,  direktor Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, potpisali su danas amandman na Sporazum za bolje funkcionisanje državne uprave Srbije (u vrednosti od 4.450.000 američkih dolara) i amandman na Sporazum za konkurentniju tržišnu ekonomiju u Srbiji (u vrednosti od 4.645.425 američkih dolara).

Četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

27. april 2017. | Beograd

Predstavnici Republike Srbije i Evropske komisije su danas razmatrali ispunjavanje kriterijuma za pristupanje iz Kopenhagena i sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), pre svega  ključne reforme koje se sprovode u korist građana Srbije kao što je liberalizacija trgovine koju je omogućio ovaj sporazum. Ta liberalizacija dovela je do povećanja srpskog izvoza u EU za više od 70 odsto u periodu između 2010. i 2016.

Info dan povodom otvaranja Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Dunav transnacionalnog programa

24. april 2017. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom Dunav transnacionalnog programa organizuje Info dan u Beogradu povodom otvaranja Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata. Info dan će se održati 24. aprila 2017. godine u prostorijama Narodne banke Srbije, sala Amfiteatar (ulaz iz ulice Svetozara Markovića).

Raspisan konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva

21. april 2017. |

Sa ciljem podsticanja javne rasprave i debate o temama u vezi sa EU i procesom pristupanja Republike Srbije u EU u skladu sa sprovođenjem Strategije komunikacije, a na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja (“Službeni glasnik RS”, br. 8/12 i 94/13), Kancelarija za evropske integracije objavljuje konkurs za sprovođenje projekata organizacija civilnog društva.

Info dan povodom otvaranja Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Dunav transnacionalnog programa

19. april 2017. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom Dunav transnacionalnog programa organizuje Info dan u Beogradu povodom otvaranja Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata. Info dan će se održati 24. aprila 2017. godine u Beogradu.

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija

18. april 2017. | Strazbur

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, održava se 17. i 18. aprila  u Strazbzuru.

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija

17. april 2017. | Strazbur

Šesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, održava se 17. i 18. aprila u Strazbzuru.

Taeks seminar

10. april 2017. | Beograd

Taeks seminar „Strateški okvir EU za oblast bezbednosti i zaštite zdravlja na radu 2014-2020“, od 10. do 11. aprila. Korisnik : Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Implementacione radionice za projekte u okviru Dunav transnacionalnog programa

05. april 2017. | Beograd

Kancelarija za evropske integracije Vlada Republike Srbije, organizovoovala je 3. i 4. aprila implementacione radionice za projekte ugovorene u okviru prvog Poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Dunav transnacionalnog programa.

Taeks seminar

03. april 2017. | Beograd

Taeks seminar „Uspostavljanje integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema“, od 3. do 7. aprila. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Taeks seminar

03. april 2017. | Beograd

Taeks seminar „ Higijena hrane za životinje i prehrambenih proizvoda“, od  3. do 7. aprila. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Taeks seminar

28. mart 2017. | Beograd

Taeks seminar „ Pravni okvir za rad zaštitnika građana“, u organizaciji  Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 28-29. mart.

Usvojena Deklaracija o budućnosti Unije

27. mart 2017. |

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije su 25. marta u Rimu usvojili Deklaraciju o budućnosti Unije u kojoj naglašavaju da će EU "ostati nepodeljena", "napredovati različitim brzinama i snagom u istom pravcu" i "biti otvorena za one evropske zemlje koje poštuju i ulažu napore da uvreže naše vrednosti".

youtube_logo

logo_mali

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.