Информације Актуелности

Додељене награде за најбоље студентске радове о ЕУ

30. мaj 2017. | Београд

Додељене награде за најбоље студентске радове о ЕУ

Троје студената са Факултета политичких наука Универзитета у Београду добило је данас награде за три најбоља студентска рада о Европској унији, које им је уручила в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Ксенија Миленковић.

Најбоље проглашени рад је „Процес усклађивања са Заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније: са којим изазовима се РС суочава?“, студенткиње мастер студија Јоване Перић, који је награђен са 85.000 динара. Друга награда у износу од 55.000 динара припала је студенту четврте године основних студија Стефану Шпаравалу за рад „Религија као интегративни чинилац европског идентитета: идеја, правна подлога и савремени изазови“, док је трећа награда, додељена за рад „Европска унија у две брзине и потенцијалне импликације на европски пут Србије?“ , мастер студенту Урошу Ђаковићу, у износу од 35.000 динара.

Ксенија Миленковић захвалила се свим студентима на учешћу на конкурсу и честитала награђеним студентима, пожелевши им много успеха у даљем академском раду.

„Канцеларија је расписала овај конкурс како би подстакла младе академске грађане да се укључе у аргументовану дебату не само у вези са чланством наше земље у Европској унији, већ и о ЕУ у глобалном, контексту. Надамо се да смо се овом пионирском иницијативом донекле приближили нашем циљу, подизању свести међу младим људима о томе колико је значајно да се о важним друштвено - политичким питањима промишља из перспективе науке“, истакла је приликом доделе награда Ксенија Миленковић.

Добитница прве награде Јована Перић, захвалила се Канцеларији на награди, истакавши да целокупно друштво може имати користи од увида које млади, образовани људи имају да пруже и тако дају велики импулс даљој друштвеној дебати.

„За конкурс сам се пријавила из неколико разлога, али је главни прилика за детаљније истраживање теме која ме посебно занима и могућност објављивања рада и ширење идеја и закључака до којих сам дошла. Спољна политика Србије, па самим тим и евроинтеграцијски процес наше земље налазе се у средишту мојих интересовања“, објаснила је првонаграђена Јована Перић.

Добитних друге награде Стефан Шпаравало, захвалио се жирију што је препознао значај теме којом се бави, а којој се у нашој средини посвећује недовољно пажње и поздравио  иницијативу Канцеларије.

„Суштинско обележје здраве и виталне демократије је дијалог, и сматрам да је заиста важно када једно Владино тело на овакав начин подстиче промишљање и изражај младих о овако значајној теми.Надам се да ће и друге институције препознати добру праксу Канцеларије за европске интеграције и такође подстицати научноистраживачку делатност међу будућим академским грађанима“, истакао је Стефан Шпаравало.

Добитник треће награде Урош Ђаковић, нагласио је да су спољна политика Србије  и процес европске интеграције нека од главних поља његовог интересовања.

„Пријавио сам се на конкурс Канцеларије због прилике да се бавим темом Европске уније у две брзине која ме посебно интересује, али и због могућности да мој рад буде објављен што би представљало посебну част за мене“, објаснио је Урош Ђаковић.

Одлуку о три прворангирана рада донела је конкурсна комисија у саставу: проф. др Драгица Вујадиновић, Правни факултет Универзитета у Београду, проф. др Весна Кнежевић Предић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Илдико Ердеи, Филозофски факултет Универзитета у Београду.

Конкурсна комисија је читањем и оцењивањем свих радова констатовала да су радови пристигли на конкурс, посматрано у целини, на задовољавајућем академском нивоу, да је приступ темама занимљив и да су текстови оригинални. Професорке Београдског универѕитета, уједно и чланице ове комисије сагласне су и у оцени да конкурс за три најбоља студентска рада у области европске интеграције и процеса приступања Републике Србије Европској унији, представља важну иницијативу Канцеларије за европске интеграције, која доприноси не само квалитетнијем и комплекснијем промишљању о ЕУ, заједно са свим процесима и трансформацијама које интеграција Србије овој заједници подразумева, већ и подизању нивоа свести међу студентима о значају академског писања и приступа темама које су од суштинског значаја за целокупно друштво.

Стручна комисија донела је и одлуку да сви радови који имају више од 90 бодова буду објављени у првом зборнику радова Канцеларије за европске интеграције, који ћемо објављивати и у наредним годинама, са жељом и циљем да проширимо и продубимо дебату о ЕУ и да младим људима пружимо прилику да дају свој допринос процесу евроинтеграција, како на теоријском, тако и на практичном нивоу. 

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: