Информације Актуелности

Објављен конкурс за најбољи медијски прилог о утицају евроинтеграција на живот становништва на југоистоку и југозападу Србије

19. децембар 2016. | Београд

Објављен конкурс за најбољи медијски прилог о утицају евроинтеграција на живот становништва на југоистоку и југозападу Србије

Развојни програм Европски ПРОГРЕС у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Републици Србији и Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије расписао је конкурс за најбољи медијски извештај локалних и регионалних медија на тему европских интерграција и утицају на свакодневни живот становништва на југоистоку и југозападу земље.

Радови, објављени у периоду од 15. децембра 2016. године до 1. марта 2017. године, треба да буду на тему укупне подршке коју Европска унија у партнерству са владама Швајцарске и Србије пружају преко Европског ПРОГРЕСа локалном развоју са циљем да се унапреди квалитет живота становништва у 34 општине обухваћене програмом.

Награде ће бити додељене у осам категорија: најбољи телевизијски прилог, најбољи радијски извештај, најбољи новински извештај, најбољи рад објављен на интернету, најбољи серијал медијских прилога, најбољи прилог о преудузетништву, најбољи прилог о пројекту који финансијски подржава ЕУ у некој од програмских општина, као и најбољи прилог о потенцијалним пројектима који би допринели побољшању квалитета живота локалне заједнице у овим општинама.

Право учешћа на конкурсу имају локални и регионални штампани медији, новинске агенције, радио програми, телевизијски програми или интернет портали са седиштем у једној од локалних самоуправа (ЛСУ) обухваћених Европским ПРОГРЕСом. Такође, радове могу да шаљу и регионални медији са седиштем ван програмских општина који у последње две године активно извештавају о догађајима у најмање пет ЛСУ обухваћених Програмом.

Награде ће бити додељене најбољима у свих осам категорија, како медијским кућама тако и њиховим новинарима и новинаркама који су припремали радове. Европска унија и Влада Швајцарске ће преко Европског ПРОГРЕСа наградити медијске куће опремом у вредности до 5.000 евра, како би се ојачали технички капацитети локалних и регионалних медија. Канцеларија за европске интеграције ће за ауторе и ауторке ових медијских извештаја који су оцењени као најбољи организовати радну посету релевантним националним државним институцијама укљученим у процес европских интеграција у Београду, а затим ће у организацији Делегације ЕУ они боравити у студијској посети Бриселу, где ће се састати са званичницима ЕУ, обићи институције ЕУ, као и културне знаменитости Брисела, и упознати са својим колегама и колегиницама које извештавају из Брисела.

Детаљније информације о конкурсу, као и образац пријаве доступни су на сајту Европског ПРОГРЕСа, а информативне сесије ће бити организоване у Новом Пазару, Врању, Бујановцу и Нишу.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: