Информације Актуелности

Oбука дипломата и државних службеника из Републике Србије у Министарству иностраних и европских послова Краљевине Белгије

02. децембар 2016. | Brisel

Oбука дипломата и државних службеника из Републике Србије у Министарству иностраних и европских послова Краљевине Белгије

У периоду од 21. до 25. новембра 2016. године, у Бриселу је, у организацији Министарства иностраних и европских послова Краљевине Белгије, одржана обука за десет дипломата и државних службеника из Републике Србије.

Представници Министарства спољних послова, Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције, Кабинета шефа преговарачког тима за преговоре о придруживању Републике Србије Европској унији и Канцеларије за европске интеграције имали су прилику да, кроз предавања искусних дипломата и државних службеника из Министарства иностраних и европских послова Краљевине Белгије, Савезног парламента Краљевине Белгије, Европског парламента и Европске спољнополитичке службе продубе своја знања о билатералним односима двеју земаља, ставовима Белгије према европским интеграцијама Србије, спољној политици Краљевине Белгије, као и о организацији и начину рада ових институција.

Семинар је, по оцени учесника, био изузетно користан за даљи рад полазника семинара, осветлио је поједине аспекте њиховог делокруга на нови начин, фокусирао се на актуелна питања из надлежности полазника (нпр. миграције, које нису биле заступљене ранијих година) и кроз интерактивни метод понудио одговоре на бројна питања.

Овај вид билатералне сарадње Републике Србије и Краљевине Белгије траје већ петнаестак година и више десетина дипломата и државних службеника из Србије имало је прилику да стечена знања са Семинара примени у пракси.

Током боравка у Бриселу, полазници су посетили и Амбасаду Републике Србије и Мисију Републике Србије при Европској унији, разговарали са колегама и пренели утиске са Семинара.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: