Информације Актуелности

Програм стажирања у Француској

28. јaнуар 2016. |

Задовољство нам је да вас обавестимо да Амбасада Републике Француске у Србији и Канцеларија за европске интеграције Владе Србије,у оквиру Споразума о стратешком партнерству између Србије и Француске, настављају реализацију „Програма стажирања у Француској“ подстакнуту добром праксом и резултатима претходних програма, а у циљу јачања капацитета државне управе зa процес преговарања Србије са Европском унијом.

Нови програм предвиђа стажирање за два државна службеника у трајању од четири недеље у Генералном секретаријату за европске послове Републике Француске, у периоду мај - јун 2016. године, а намењен је члановима 35 преговарачких група за преговоре о приступању Републике Србије Европској унији, као и државним службеницима који нису чланови преговарачких група, али чији је посао уско повезан са радом преговарачких група. Програм је отворен и за кандидате који су се већ пријављивали за стажирање у Француској у претходна два циклуса, али нису прошли процес селекције.

Напомињемо да су програмом стажирања покривени трошкови пута, здравственог и путног осигурања, смештаја, као и дневница у износу од 50 евра по дану.

Заинтересовани кандидати треба да пријавни формулар попуне на француском језику и пошаљу господину Paul-Alexis Berthezène, на адресу pberthezene@mei.gov.rs (у копији адресу biljana.komatovic@diplomatie.gouv.fr).

Пријаве се могу подносити почев од 1. фебруара до 1. марта 2016. године. Процес селекције кандидата ће обавити независни експерти на основу критеријума релевантности описа посла за процес преговарања са ЕУ, укупног квалитета пријаве и знања француског језика (минумум ниво Б2).

Како би се регулисала права и обавезе државног службеника одабраног за стажирање и органа у којем је запослен, упућујемо на одредбе Закона о државним службеницима (Сл. гласник РС бр. 79/2005, 81/2005-испр., 83/2005-испр., 64/2007, 67/2007-испр., 116/2008, 104/2009 и 99/2014, чл. 97б) и Уредбу о стручном усавршавању државних службеника (Сл. гласник РС, бр. 25/2015) у којима су прописана међусобна права и обавезе државних органа и државних службеника упућених на стручно усавршавање путем стажирања, као и обавезни елементи Уговора о стажирању којим се та питања дефинишу.

Пријавни формулар можете да преузмете овде.

Програм стажирања можете да преузмете овде.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: