Актуелности -

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

03. август 2017. | Београд

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић изјавила је да су реформе најбитнији сегмент европских интеграција Србије.

„Оно што је процес приступања ЕУ јесу реформе, то су такозвани критеријуми Копенхагена - владавина права, борба против корпуције, реформа правосуђа, економски критиеријум и добра управа", поручила је она.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк данас оценила да је наивно мислити да ће Србија постати чланица Европске уније само уколико призна једнострано проглашену независност Косова, нагласивши да су реформе те које су најбитније у процесу приступања ЕУ.

„Постоји теза која се шири, ја бих рекла прилично неодговорно - ако признамо Косово, ми ћемо одмах постати чланица ЕУ, то је наивно размишљање. То прво није тачно“, нагласила је Јоксимовић. Тако наивно размишљање, сматра она, шире они који Србији не желе успех у процесу евроинтеграција, те им добро дође да „замајавају стварност“.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк указала на то да је поглавље 35 о нормализацији односа са Приштином за нас „додатна политичка околност која није олакшавајућа“.

„То је чињеница. Ми се с тим боримо због себе и пре свега због наших интереса на КиМ", рекла је Јоксимовић. Треба, како је нагласила, бити реалан.

„Ја кад кажем реалан или било ко кад каже реалан, одмах се умећу значења - 'аха, идете на призњање' или да сте и сте издјаник неких интереса. Не, ми морамо да уважимо чињеницу да су бројне земље признале независно Косово, али бројне и нису признале његову независност“, - то је реалност, напоменула је Јоксимовић.

Према њеним речима, само постојање Бриселског дијалога доказује признавање чињенице да Србија и неке друге земље нису признале једнострано проглашену независност Косова, те би Србија требало да пронађе неки модел како да помири те „паралелне реалности".

На коментар да је „опште место“ да ће Србија морати да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ у оквиру поглавља 31, Јоксимовић је рекла да „општа места и јесу општа места јер нико не дискутије о њима, а сви их прихватају а приори као исправна“, да се тако сервирају, те је најлакше „бомбастично речи“ да ће Србија морати да уведе санкције Русији.

„Поглавље 31 значи усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ. Тек кад сте чланица ЕУ, учествујете у процесу доношења одлука. Нико и не очекује и поглавље није тако постављено да кандидат мора да се усклади у потпуности јер кандидат не учествује у доношењу одлука. То нико не очекује. Постоје очекивања да се у овој фази више ускладимо, то не значи да уведемо санкције Русији“, нагласила је Јоксимовић.

Она је, међутим, рекла да је проблем и поражавајуће то када Србију представљају као неког ко ће бити „тројански коњ руских интереса“ у ЕУ.

Србија не треба да буде експонент ничијих интереса, осим сопствених, истиче она.

Јоксимовић је поновила да би Србија до краја године могла да отвори још три поглавља која се односе на компанијско право, будџетске и финансијске одредбе и економске односе са иностранством.

Наводећи да је потпуно легитимно питање које је поставио председник Александар Вучић о тачном датуму уласка у ЕУ, она подсећа да је председник Савета ЕУ Доналд Туск јасно рекао да када Србија спроведе реформе врата ЕУ неће бити затворена, односно биће отворена.

„Водимо реалну политику, нисмо ни еврофанатаци, ни евроскептици, ми смо еврореалисти“, поручила је Јоксимовић.

Осврнула се и на најновије истраживање која показује да 49 одсто грађана подржава евроинтеграције, а да је прошле године година та подршка износила 41 одсто, оценвши да ће подршка варирати.

„Људи разумеју. Политика нећемо ништа, нећемо нигде, ни са ким не доноси ништа добро“,поручила је Јоксимовић.

 

Укључење родних питања у припрему ИПА програма и пројеката

Укључење родних питања у припрему ИПА програма и пројеката

14. децембар 2017. | Аранђеловац

Министарство за европске интеграције и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена - UN WOMEN отворили су данас у Аранђеловцу  радионицу под називом Родна равноправност у процесу програмирања и праћења спровођења ИПА у Србији - ревизија нацрта логика интервенције припремљених у оквиру годишњег процеса програмирања ИПА.

Семинар  „Заштита података у ЕУ“ отворен у Министарству за европске интеграције

Семинар „Заштита података у ЕУ“ отворен у Министарству за европске интеграције

05. децембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург, и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Заштита података у ЕУ“.

Програм Европске уније за младе државне службенике на Западном Балкану

Програм Европске уније за младе државне службенике на Западном Балкану

01. децембар 2017. | Београд

Суштина овог пројекта је унапређење и јачање административних капацитета младих државних службеника на Западном Балкану и јачање регионалне сарадње као важног катализатора у процесу европске интеграције, изјавила је државни секретар Министарства за европске интеграције Ања Ровић додајући да ће полазници осим четири недеље у Паризу и Брижу, ићи и на размену у региону на пролеће идуће године.

Објављен Други јавни позив за прикупљање предлога пројеката у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија

27. новембар 2017. |

Објављен је Други јавни позив за прикупљање предлога пројеката у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија - Србија. Рок за подношење предлога пројеката је 30. март 2018. године. За финансирање пројеката у другом позиву опредељено је нешто више од 20 милиона евра ИПА средстава, а заједно са националним кофинансирањем, вредност позива премашује 23 милиона евра.

Oглас за радно место - шеф заједничког техничког секретаријата у Лесковцу - Програм Србија -Македонија

20. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије оглашава јавни позив за ангажовање лица уговором о делу за обављање послова Шефа заједничког техничког секретаријата (ЗТС) у Лесковцу, у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Македонија.

Отворен семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 – Заједничка спољна и безбедносна политика“

Отворен семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 – Заједничка спољна и безбедносна политика“

16. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције организује данас у Београду семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 - Заједничка спољна и безбедносна политика“, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), a у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу.

Отворен први позив за подношење предлога пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње СРБ-ЦГ 2014-2020

Отворен први позив за подношење предлога пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње СРБ-ЦГ 2014-2020

15. новембар 2017. |

Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије и Министарством европских послова Црне Горе објављује Први позив за подношење предлога пројеката.

Студијска посета делегације државних службеника Украјине Министарству за европске интеграције

09. новембар 2017. | Београд, Вршац

Представници државних институција Украјине били су гости Министарства за европске интеграције од 6. до 8. новембра. Током тродневне студијске посете украјинске колеге имале су прилику да се упознају са искуствима Републике Србије у процесу приступања ЕУ, координацијом институција укључених у овај процес, начином израде српске верзије правних тековина ЕУ, као и учешћем Србије у ИПА и  програмима прекограничне сарадње.

Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Политика миграција и азила ЕУ“. На дводневној радионици учесници ће се упознати са кључним принципима, концептима и терминологијом у области избегличког права и права азила, насталим у оквиру Заједничког европског система азила.

Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим за вођење преговора о приступању ЕУ, саопштили су данас да су уочили да постоје тенденције једног дела организација цивилног друштва, да се процес сарадње опструише, а садржај појединих, пре свега техничких питања, политизује.

Приказано је 1-10 од укупно 995 Актуелности 12345