Актуелности -

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

03. август 2017. | Београд

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић изјавила је да су реформе најбитнији сегмент европских интеграција Србије.

„Оно што је процес приступања ЕУ јесу реформе, то су такозвани критеријуми Копенхагена - владавина права, борба против корпуције, реформа правосуђа, економски критиеријум и добра управа", поручила је она.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк данас оценила да је наивно мислити да ће Србија постати чланица Европске уније само уколико призна једнострано проглашену независност Косова, нагласивши да су реформе те које су најбитније у процесу приступања ЕУ.

„Постоји теза која се шири, ја бих рекла прилично неодговорно - ако признамо Косово, ми ћемо одмах постати чланица ЕУ, то је наивно размишљање. То прво није тачно“, нагласила је Јоксимовић. Тако наивно размишљање, сматра она, шире они који Србији не желе успех у процесу евроинтеграција, те им добро дође да „замајавају стварност“.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк указала на то да је поглавље 35 о нормализацији односа са Приштином за нас „додатна политичка околност која није олакшавајућа“.

„То је чињеница. Ми се с тим боримо због себе и пре свега због наших интереса на КиМ", рекла је Јоксимовић. Треба, како је нагласила, бити реалан.

„Ја кад кажем реалан или било ко кад каже реалан, одмах се умећу значења - 'аха, идете на призњање' или да сте и сте издјаник неких интереса. Не, ми морамо да уважимо чињеницу да су бројне земље признале независно Косово, али бројне и нису признале његову независност“, - то је реалност, напоменула је Јоксимовић.

Према њеним речима, само постојање Бриселског дијалога доказује признавање чињенице да Србија и неке друге земље нису признале једнострано проглашену независност Косова, те би Србија требало да пронађе неки модел како да помири те „паралелне реалности".

На коментар да је „опште место“ да ће Србија морати да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ у оквиру поглавља 31, Јоксимовић је рекла да „општа места и јесу општа места јер нико не дискутије о њима, а сви их прихватају а приори као исправна“, да се тако сервирају, те је најлакше „бомбастично речи“ да ће Србија морати да уведе санкције Русији.

„Поглавље 31 значи усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ. Тек кад сте чланица ЕУ, учествујете у процесу доношења одлука. Нико и не очекује и поглавље није тако постављено да кандидат мора да се усклади у потпуности јер кандидат не учествује у доношењу одлука. То нико не очекује. Постоје очекивања да се у овој фази више ускладимо, то не значи да уведемо санкције Русији“, нагласила је Јоксимовић.

Она је, међутим, рекла да је проблем и поражавајуће то када Србију представљају као неког ко ће бити „тројански коњ руских интереса“ у ЕУ.

Србија не треба да буде експонент ничијих интереса, осим сопствених, истиче она.

Јоксимовић је поновила да би Србија до краја године могла да отвори још три поглавља која се односе на компанијско право, будџетске и финансијске одредбе и економске односе са иностранством.

Наводећи да је потпуно легитимно питање које је поставио председник Александар Вучић о тачном датуму уласка у ЕУ, она подсећа да је председник Савета ЕУ Доналд Туск јасно рекао да када Србија спроведе реформе врата ЕУ неће бити затворена, односно биће отворена.

„Водимо реалну политику, нисмо ни еврофанатаци, ни евроскептици, ми смо еврореалисти“, поручила је Јоксимовић.

Осврнула се и на најновије истраживање која показује да 49 одсто грађана подржава евроинтеграције, а да је прошле године година та подршка износила 41 одсто, оценвши да ће подршка варирати.

„Људи разумеју. Политика нећемо ништа, нећемо нигде, ни са ким не доноси ништа добро“,поручила је Јоксимовић.

 

Објављен Зборник студентских радова о ЕУ

Објављен Зборник студентских радова о ЕУ

26. јул 2017. | Београд

Зборник који се налази пред вама представља резултат првог конкурса Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије за најбоље студентске радове о Еропској унији. Конкурс смо објавили у фебруару 2017. године у нади да ћемо овом иницијативом допринети  не само квалитетнијем и комплекснијем промишљању о ЕУ, заједно са свим процесима и трансформацијама које интеграција Србије овој заједници подразумева, већ и подизању нивоа свести међу студентима о значају академског писања и приступа темама које су од суштинског значаја за целокупно друштво. Овај зборник говори о томе да нисмо погрешили.

49 % грађана апсолутно за Србију у Европској унији

49 % грађана апсолутно за Србију у Европској унији

24. јул 2017. | Београд

Уколико би сутра био одржан референдум са питањем „Да ли подржавате учлањење Србије у ЕУ?”, 49 одсто грађана Србије гласало би за, њих 27 одсто би гласало против, 13 одсто не би гласало уопште, док 11 одсто не зна шта би одговорило на ово питање, резултат је истраживања јавног мњења „Европска оријентација грађана Србије“ које је крајем јуна спровело Министарство за европске интеграције. Анкета у којој је учествовало 1.064 испитаника старијих од 18 година рађена је према стандарду Евробарометра.

Искуства Србије у ЕУ интеграцији драгоцено Јерменији

Искуства Србије у ЕУ интеграцији драгоцено Јерменији

19. јул 2017. | Београд

Делегација Републике Јерменије започела је тродневну радну посету Србији. Циљ посете је размена искустава и представљање резултата Републике Србије у оквиру европских интеграција, са посебним освртом на коришћење финансијске подршке Европске уније.

Још 17,2 милиона евра за прекограничну сарадњу Србије и Хрватске

Још 17,2 милиона евра за прекограничну сарадњу Србије и Хрватске

14. јул 2017. | Нови Сад

Конференција поводом потписивања уговора са пројектима одобреним у Првом позиву у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 - 2020. одржана је данас у Новом Саду, у Скупштини АП Војводина.

Одржане радионице за извештавање у оквиру Првог позива Дунав транснационалног Програма

12. јул 2017. | Београд

Техничкe радионице за извештавање пројеката уговорених у оквиру првог Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног Програма, организовани су у сарадњи са колегама из Одељења за првостепену контролу Министарства финансија 6. и 7. јула 2017. године.

Писмо захвалности учеснице програма „Говорите европски“

11. јул 2017. | Београд

Програм „Говорите европски“, који је финасиран из ИПА 2008, подразумевао је професионалне тренинге и праксу у Европској унији за државне службенике и запослене у јавној и локалној самоуправи, као  и новинаре, блогере, наставнике и остале важне актере процеса европских интеграција чија је нарочита улога у преношењу знања и ширењу идеја, вредности и предности чланства у ЕУ. У име Републике Србије, главни партнер и носилац пројекта била је Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

Конференција поводом уговарања пројеката из првог позива у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014 – 2020

05. јул 2017. |

Министарство за европске интеграције вас позива  на конференцију поводом уговарања пројеката из првог позива у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 - 2020 која ће се одржати у Новом Саду, у Скупиштини АП Војводине, 14. јула 2017. године.

Естонија преузела председавање ЕУ

Естонија преузела председавање ЕУ

01. јул 2017. |

Естонија је 1. јула 2017. године преузела од Малте своје прво председавање Савету Европске уније. Приоритети естонског председавања биће отворена и иновативна европска економија, безбедност, дигитална, инклузивна и одржива Европа, а мото председавања је "Јединство кроз равнотежу".

Oсновано Министарство за европске интеграције Владе Србије

30. јун 2017. |

Народна скупштина Републике Србије усвојила је на седници одржаној 26. јуна 2017. године Закон о изменама и допунама Закона о министарствима, којим је основано Министарство за европске интеграције. Министарство је почело са радом даном ступања овог закона на снагу, 27. јуна 2017. године, када је и престала да постоји Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

Најава радионице за извештавање у оквиру Првог позива Дунав транснационалног Програма

30. јун 2017. | Београд

Радионица за извештавање пројеката уговорених у оквиру првог Позива за достављање предлога пројеката Дунав транснационалног Програма, биће одржана 6. и 7. јула 2017.

На радионици, у организацији Министарства за европске интеграције, а у сарадњи са колегама из Одељења за првостепену контролу Министарства финансија, биће речи о начину подношења извештаја и самој документацији.

Радионица ће бити одржана у просторијама Министарства финансија (бивша зграда Агробанке), са почетком у 10:00 часова.

Приказано је 1-10 од укупно 973 Актуелности 12345