Актуелности -

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

03. август 2017. | Београд

Јоксимовић: Реформе су најбитније у евроинтеграцијама

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић изјавила је да су реформе најбитнији сегмент европских интеграција Србије.

„Оно што је процес приступања ЕУ јесу реформе, то су такозвани критеријуми Копенхагена - владавина права, борба против корпуције, реформа правосуђа, економски критиеријум и добра управа", поручила је она.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк данас оценила да је наивно мислити да ће Србија постати чланица Европске уније само уколико призна једнострано проглашену независност Косова, нагласивши да су реформе те које су најбитније у процесу приступања ЕУ.

„Постоји теза која се шири, ја бих рекла прилично неодговорно - ако признамо Косово, ми ћемо одмах постати чланица ЕУ, то је наивно размишљање. То прво није тачно“, нагласила је Јоксимовић. Тако наивно размишљање, сматра она, шире они који Србији не желе успех у процесу евроинтеграција, те им добро дође да „замајавају стварност“.

Јоксимовић је гостујући на ТВ Пинк указала на то да је поглавље 35 о нормализацији односа са Приштином за нас „додатна политичка околност која није олакшавајућа“.

„То је чињеница. Ми се с тим боримо због себе и пре свега због наших интереса на КиМ", рекла је Јоксимовић. Треба, како је нагласила, бити реалан.

„Ја кад кажем реалан или било ко кад каже реалан, одмах се умећу значења - 'аха, идете на призњање' или да сте и сте издјаник неких интереса. Не, ми морамо да уважимо чињеницу да су бројне земље признале независно Косово, али бројне и нису признале његову независност“, - то је реалност, напоменула је Јоксимовић.

Према њеним речима, само постојање Бриселског дијалога доказује признавање чињенице да Србија и неке друге земље нису признале једнострано проглашену независност Косова, те би Србија требало да пронађе неки модел како да помири те „паралелне реалности".

На коментар да је „опште место“ да ће Србија морати да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ у оквиру поглавља 31, Јоксимовић је рекла да „општа места и јесу општа места јер нико не дискутије о њима, а сви их прихватају а приори као исправна“, да се тако сервирају, те је најлакше „бомбастично речи“ да ће Србија морати да уведе санкције Русији.

„Поглавље 31 значи усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ. Тек кад сте чланица ЕУ, учествујете у процесу доношења одлука. Нико и не очекује и поглавље није тако постављено да кандидат мора да се усклади у потпуности јер кандидат не учествује у доношењу одлука. То нико не очекује. Постоје очекивања да се у овој фази више ускладимо, то не значи да уведемо санкције Русији“, нагласила је Јоксимовић.

Она је, међутим, рекла да је проблем и поражавајуће то када Србију представљају као неког ко ће бити „тројански коњ руских интереса“ у ЕУ.

Србија не треба да буде експонент ничијих интереса, осим сопствених, истиче она.

Јоксимовић је поновила да би Србија до краја године могла да отвори још три поглавља која се односе на компанијско право, будџетске и финансијске одредбе и економске односе са иностранством.

Наводећи да је потпуно легитимно питање које је поставио председник Александар Вучић о тачном датуму уласка у ЕУ, она подсећа да је председник Савета ЕУ Доналд Туск јасно рекао да када Србија спроведе реформе врата ЕУ неће бити затворена, односно биће отворена.

„Водимо реалну политику, нисмо ни еврофанатаци, ни евроскептици, ми смо еврореалисти“, поручила је Јоксимовић.

Осврнула се и на најновије истраживање која показује да 49 одсто грађана подржава евроинтеграције, а да је прошле године година та подршка износила 41 одсто, оценвши да ће подршка варирати.

„Људи разумеју. Политика нећемо ништа, нећемо нигде, ни са ким не доноси ништа добро“,поручила је Јоксимовић.

 

Наставак ЕУ програма за младе државне службенике на Западном Балкану

Наставак ЕУ програма за младе државне службенике на Западном Балкану

06. октобар 2017. |

Европска комисија и Британски савет настављају спровођење регионалног пројекта „ЕУ програм за младе професионалце на Западном Балкану” (EU Scheme for Young Professionals in the Western Balkans) чији је циљ изградња административних капацитета младих државних службеника у земљама Западног Балкана, као и јачање регионалне сарадње. Реализација програма је подстакнута добрим резултатима прошлогодишњег пилот пројекта чији су резултати представљени на Самиту лидера Западног Балкана у Трсту, јула 2017. године.  

Семинар „Конкуренција“ отворен у Министарству за европске интеграције

Семинар „Конкуренција“ отворен у Министарству за европске интеграције

04. октобар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Амбасадом Републике Француске, организује дводневни семинар „Конкуренција“, са циљем представљања искустава Републике Француске у покретању испитног поступка у области конкуренције.

ОТВОРЕН ПРВИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА-БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2014-2020

ОТВОРЕН ПРВИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ СРБИЈА-БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2014-2020

02. октобар 2017. | Београд

Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (ЦФЦУ) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекцијом за европске интеграције Босне и Херцеговине објављује Први позив за подношење предлога пројеката.

За реформу образовања у Србији ЕУ издваја 27,4 милиона евра

За реформу образовања у Србији ЕУ издваја 27,4 милиона евра

27. септембар 2017. | Брисел

Европска унија издвојила је данас 27,4 милиона евра бесповратних средстава за подршку реформи образовног система у Србији.

„Српска деца заслужују исте могућности као и деца у ЕУ“, поручио је том приликом комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Подсекретарка Уједињених нација и директорка УНОПС-а Грете Фаремо у званичној посети Србији

Подсекретарка Уједињених нација и директорка УНОПС-а Грете Фаремо у званичној посети Србији

26. септембар 2017. | Београд

Подсекретарка Уједињених нација и директорка Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Грете Фаремо борави у дводневној званичној посети Србији. УНОПС је, како је Фаремо истакла током првог дана посете, на састанку у Министарству за европске интеграције, решен да настави да пружа подршку Влади Србије у спровођењу реформи током процеса европских интеграција.

У Талину отворена изложба фотографија "Примењена носталгија"

У Талину отворена изложба фотографија "Примењена носталгија"

22. септембар 2017. | Талин

У Талину, главном граду Естоније, јуче је свечано отворена тринаеста по реду изложба „Примењена носталгија Србија - Естонија“. Изложбу је отворила Ања Ровић, државни секретар у Министарству за европске интеграције, а на отварању су говорили и Аино Лепик вон Вирен, помоћница министра за европске послове,  Јане Андресо, генерална директорка Националне библиотеке Естоније, амбасадор Републике Србије у Финској  Саша Обрадовић, и један од аутора фотографија Раит Тулас.

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње

21. септембар 2017. | Београд

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње, 21. септембар, посвећен прекограничној сарадњи и програмима које ЕУ финансира широм Европе. Од 2013. године, када је Европска комисија одлучила да и на овај начин промовише подршку прекограничним и транснационалним пројектима и Србија се, заједно са више од 40 европских држава, придружила тој иницијативи.

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 22. до 24. септембра у Београду

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 22. до 24. септембра у Београду

18. септембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције Републике Србије позива Вас на тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“, који ће бити одржан у Центру за културу „Влада Дивљан“, од 22. до 24. септембра, поводом Дана европске сарадње.

Позив на догађаје у оквиру првог позива за достављање предлога пројеката у оквиру Прекограничног програма Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020

Позив на догађаје у оквиру првог позива за достављање предлога пројеката у оквиру Прекограничног програма Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020

18. септембар 2017. |

Министарство финансија Републике Србије, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније,  у сарадњи са Министарством за европске интеграције  Владе Републике Србије и Дирекцијом за европске интеграције Босне и Херцеговине са задовољством најављује организацију следећих догађаја у поводом отварања позива за достављање предлога пројеката у оквиру Прекограничног програма Србија - Босна и Херцеговина 2014-2020

Београд и његови пријатељи | Примењена носталгија

Београд и његови пријатељи | Примењена носталгија

07. септембар 2017. |

Ове године „Примењена носталгија” слави свој десети рођендан. Овај пројекат  чине изложбе фотографија два европска фотографа − једног из Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ и једног из земље чланице ЕУ која је те године председавајућа. Пројекат постоји од 2007. године. О пројекту смо разговарали са Ксенијом Миленковић, вршиоцем дужности помоћника министра у Министарству за европске интеграције.

Приказано је 1-10 од укупно 984 Актуелности 12345