Министар Јадранка Јоксимовић: До 2020. милијарду евра од ЕУ за реформе

05. јул 2017. |

 Министар Јадранка Јоксимовић: До 2020. милијарду евра од ЕУ за реформе

Министарка за европске интеграција Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија од 2016. године до 2020. године може да очекује милијарду евра бесповратне помоћи од ЕУ у реформском процесу.

Јоксимовићева је на скупу "Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ" истакла да нису увек само високе политичке теме важне за европске интеграције већ конкретни програми, допринос развоју, подршка иновацијама и припрема за бољу будућност Србије у ЕУ.


"Европска унија је и даље упркос проблемима најбоље место за живот", рекла је министарка.

Наводећи да се 60, можда чак и 70 одсто прописа и достизање европских стандарда односи на локалне самоуправе, Јоксимовић је рекла да ће општине и градови бити главни актери промена.

Истакла је да Србија статус кандидата користи на добар начин, наводећи да је то добра фаза коју треба искористити за побољшање стандарда, унутрашњи развој и модернизацију државе.

"Важно је да користимо све предности статуса кандидата да бисмо припремљени постали чланица", рекла је она, истичући да је од самог чланства важније да тај период до коначног циља искористимо на најбољи начин.

Јоксимовић је навела да су неке државе чланице постале део европске породице, а да нису биле потпуно припемљене, па тако нису могле ни да осете све бенефите чланства и додала да локалне самоуправе могу да помогну у реформама које су пред нама.

Подсетила је да са отварањем поглавља, а Србија је већ отворила десет, показујемо да смо у извесној мери достигли стандарде у одређеној области.

"Реформе, напредак и развој друштва, кључне су речи", каже министарка.

Она је истакла да ће се Министарство за европске интеграције бавити развојем и коришћењем фондова, подсетивши да Србија годишње од ИПА фондова има на располагању 200 милиона евра.

Када је реч о другим фондовима, она је навела остале програме попут Хоризонта 2020, програм за конкурентност малих и средњих предузећа, програм за запошљавање и социјалне иновације, креативна Европа, Европа за грађане и грађанке, Европски здравствени програм, програм царина 2020.

Медју приоритетима, министарка је истакла доношење стратегије развоја, а министарство на чијем је челу је апсолутно спремно да се у израду тог документа укључи.

Извор: Танјуг

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: