Информације Актуелности

Актуелности

Усвојен нови програм прекограничне сарадњe Србија - Македонија 2016 – 2020.

23. новембар 2016. | Београд

Европска комисија усвојила је на 12. ИПА комитету одржаном 17. новембра у Бриселу, нови Програм прекограничне сарадње СРБИЈА-МАКЕДОНИЈА за период 2016-2020. Укупна вредност овог програма је више од четири милиона евра, од којих је три и по милиона евра обезбеђено кроз ИПА фондове Европске уније. Приоритети Програма прекограничне сарадње Србија-Македонија су промоција запошљавања, мобилности радне снаге и прекограничне социјалне и културне инклузије, подстицање развоја туризма и очувања културног и природног наслеђа.

Усвојен други ревидирани Национални програм за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА)

18. новембар 2016. | Београд

Влада Србије, на седници одржаној јуче, усвојила је други ревидирани Национални програм за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА) и задужила Канцеларију за европске интеграције да тромесечно извештава Владу о његовом спровођењу. Овај документ представља детаљан план усаглашавања законодавног и институционалног оквира са правним тековинама ЕУ и преглед мера и активности за достизање потпуне усклађености са свим правима и обавезама које из тих тековина проистичу.

Почела експертска мисија ЕУ у области интегрисаног управљања границом

14. новембар 2016. | Београд

У циљу испуњавања обавеза из преговарачког поглавља 24 - правда, слобода и безбедност данас у Београду почиње петодневна експертска мисија ЕУ у области интегрисаног управљања границом.

Објављен годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије

Објављен годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије

09. новембар 2016. | Брисел

Европска комисија објавила је данас Извештај о напретку Србије за 2016. годину. Како је наглашено у уводном делу Извештаја, Србија остаје привржена свом стратешком циљу чланства у ЕУ, спроводећи и даље Споразум о стабилизацији и придруживању. У Србији се, према наводима, спроводе амбициозне политичке и економске реформе, а запажена је и конструктивна улога у регионалној сарадњи, као и у управљању мигрантском кризом. Такође, оцењено је да је Србија остала посвећена нормализацији односа са Косовом*.

У Београду одржан други састанак Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији

У Београду одржан други састанак Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији

04. новембар 2016. | Београд

Kсенија Миленковић, в.д. директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, на другом састанку Заједничког одбора за примену Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе у контексту приступања Европској унији, који је данас одржан у Београду, истакла је значај приступних преговора Републике Србије о чланству у ЕУ и укупан процес реформи на унутрашњем плану. Она је изразила очекивање да ће овај сусрет допринети унапређењу сарадње између две земље на путу ка чланству у ЕУ.

Други састанак Заједничког одбора за спровођење Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Црне Горе

02. новембар 2016. | Београд

Други састанак Заједничког одбора за спровођење Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Црне Горе биће одржан 3. и 4. новембра у Београду. Представници Србије и Црне Горе састају се са циљем размене искуства и информација које се односе на преговоре ових држава о приступању Европској унији.

Студијска посета делегације Републике Турске Канцеларији

Студијска посета делегације Републике Турске Канцеларији

31. октобар 2016. | Београд

Кaнцeлaриjу зa европске интеграције посeтилa je 25. октобра дeлeгaциja Рeпубликe Tурскe у oквиру студиjскe пoсeтe кojу је oргaнизовала TАКСО Кaнцeлaриja из Београда. Дeлeгaциja Tурскe, сaстaвљeнa oд прeдстaвникa Mинистaрствa зa европске послове, фoндaциja и oргaнизaциja цивилнoг друштвa, Дeлeгaциje Eврoпскe униje, те TAКСO Кaнцeлaриje у Tурскoj.

Канцеларија на Сајму књига

26. октобар 2016. | Београд

Канцеларија за европске интеграције ће у четвртак, 27. октобра, од 15 до 16 часова, на 61. Београдском сајму књига, нa штанду Делегације Европске уније у Србији, у хали 4, и ове године представити своју издавачку делатност.

Одржана Пета национална конференција о прекограничној сарадњи

Одржана Пета национална конференција о прекограничној сарадњи

21. октобар 2016. | Београд

Пету националну конференцију о прекограничној сарадњи, у организацији Канцеларије за европске интеграције Владе Србије, отворили су данас министар задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт и шеф Јединице у Генералном директорату за регионалну и урбану политику у Европској комисији Мореј Гиланд. Том приликом представљени су досадашњи резултати програма прекограничне и транснационалне сарадње који се спроводе у Републици Србији и околним земљама, као и нова финансијска перспектива Европске уније намењена овој сарадњи.

Петоро младих државних службеника из Србије одабрано за ЕУ програм усавршавања и размене

Петоро младих државних службеника из Србије одабрано за ЕУ програм усавршавања и размене

20. октобар 2016. |

Европска комисија и Британски савет изабрале су петоро полазника из Србије који ће учествовати у регионалном пилот програму усавршавања и размене “ЕУ програм за младе професионалце на Западном Балкану” који финансира ЕУ. Циљ овог пројекта је изградња административних капацитета младих државних службеника у земљама Западног Балкана који се баве питањима европских интеграција и процесом приступања ЕУ.

Приказано је 31-40 од укупно 943 Актуелности 23456

youtube_logo

logo_mali

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.